5 Νοεμβρίου 2011

Ποιές πολιτικές εξελίξεις ;;;

Πολλοί φίλοι μου έλπιζαν χτες σε πολιτικές εξελίξεις και μάλιστα ραγδαίες.
Φρούδες ελπίδες !!
Βέβαια σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια ελπίδων έπαιξαν τα ΜΜΕ με τους συνήθεις μαϊντανούς τους. Τα ελληνικά ΜΜΕ διαθέτουν μηδενική αξιοπιστία και το μόνο ενδιαφέρον τους είναι οι μεγαλοεργολαβίες και οι μετρήσεις της AGP.

Ήμουν και είμαι πεπεισμένος για την ανικανότητα και την απροθυμία των πολιτικών να συνεννοηθούν

Ποιοι πολιτικοί ηγέτες να δρομολογήσουν εξελίξεις, αυτοί που ενδιαφέρονται μόνο για τις πολιτικές τους φιλοδοξίες ;
Ποιοι βουλευτές να συνδράμουν σε εξελίξεις, αυτοί που είναι τα πρόβατα των αρχηγών αντί να εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό ;

Όσοι Έλληνες διαφωνούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρώ και την ευρωζώνη είναι οι μόνοι που έχουν γνήσια λαϊκή εκπροσώπηση με την "γραμμή" του ΚΚΕ.
Οι υπόλοιποι που επιθυμούν την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρώ την ευρωζώνη και γενικότερα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας είναι σαν τις καλαμιές στον κάμπο.
Οι δημοσκοπήσεις - όσο τις αποδεχόμαστε - καταδεικνύουν επιθυμία του λαού για ευρύτερη πολιτική συναίνεση ώστε να βγει όσο το δυνατόν ταχύτερα και αλώβητα από την κρίση που τον μαστίζει και την νοιώθει καθημερινά στο πετσί και την τσέπη του.

Ποιοι θα του την προσφέρουν, οι ανύπαρκτο ;

Διαβάστε και το: Η προέλαση των "υποκριτών πολιτικών" από το TheInsider για να συνειδητοποιήσετε ότι ο λαός είναι έρμαιο τυχοδιωκτών.


Στις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την έντονη αναστάτωση που προκάλεσε η πρόταση του πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου, για δημοψήφισμα αναφέρονται εκτενώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αμερικανικές και γερμανικές εφημερίδες σκιαγραφούν το προφίλ των δύο «μονομάχων» της ελληνικής πολιτικής, Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, και επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο αλλαγής στη ηγεσία δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ελπίδας στους Έλληνες.

Σε άρθρο στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με τίτλο «Προέλαση υποκριτών», ο δημοσιογράφος Kai Strittmatter γράφει:
«Η προοπτική αλλαγής στην κυβέρνηση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ελπίδας στους Έλληνες. Την εξουσία επιδιώκουν πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό».

«Λόγω έλλειψης εναλλακτικής, στις δημοσκοπήσεις προηγείται η συντηρητική Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της, Αντώνης Σαμαράς. Σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο τραβούν ήδη από τώρα τα μαλλιά τους. Το μαντέψατε: Η ΝΔ είναι εκείνο το κόμμα που έσπρωξε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, που έδωσε στις Βρυξέλλες πλαστά δημοσιονομικά στοιχεία, που διαπράττοντας τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς εξάντλησε την ανοχή των Ελλήνων.»

«Παρόλο που σε άλλες χώρες, όπως την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τα κόμματα συνεργάστηκαν, αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα. Εδώ, ο κ.Σαμαράς και το κόμμα του, μη αποδεχόμενοι το μερίδιο της ευθύνης τους στη δημιουργία της κρίσης, άσκησαν σκληρή αντιπολίτευση σε τόσο μεγάλο βαθμό, που τα συντηρητικά κόμματα της υπόλοιπης Ευρώπης την απέρριψαν κατάπληκτα» .

«Παράλληλα, ενώ ο κ. Παπανδρέου καλλιεργεί φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και ψήφισε φιλελεύθερους νόμους για το άσυλο και τους μετανάστες, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι τους περισσότερους από αυτούς τους νόμους θα τους καταργήσει. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει σε περίπτωση κυβέρνησης της ΝΔ να συνηθίσουν σε οξύτερους εθνικιστικούς τόνους. Οι πολιτικοί της ΝΔ ισχυρίζονται ότι είναι οι αληθινοί Ευρωπαίοι.»

«Τα στελέχη της ΝΔ τα δύο τελευταία χρόνια φέρθηκαν τόσο καιροσκοπικά, που, μεταξύ άλλων, απέρριπταν κάθε μείωση χρέους το οποίο θα ζημίωνε τις τράπεζες και ζητούσαν λιγότερους φόρους. Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα ευεξίας που αποκρύπτει την πραγματικότητα της κρίσης.»

«Αμηχανία προκάλεσε και η υπόσχεσή τους προς όλους του δημοσίους υπαλλήλους ότι θα ακυρώσουν τον νόμο σχετικά με την αποχώρηση από το δημόσιο 30.000 υπαλλήλων, το πρώτο δείγμα μιας πραγματικής δομικής μεταρρύθμισης.»

«Ο κ.Σαμαράς, επιδιώκοντας να ανέβει στην εξουσία, δήλωσε χθες ότι το πρώτο που θα πρέπει να ψηφίσει το Κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του κ.Παπανδρέου είναι, φυσικά, η συμφωνία για το πακέτο βοήθειας. Ακόμα και αυτή η μεταστροφή αποπροσανατολίζει τους πολίτες.»

«Οι περισσότεροι Έλληνες δεν πιστεύουν, πάντως, ότι αν έρθει στην εξουσία η ΝΔ θα κάνει κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά κυβέρνηση συνασπισμού.»

Δημοσίευμα του δημοσιογράφου Marcus Walker στην εφημερίδα Wall Street Journal Europe, το οποίο φέρει τον τίτλο «Σανίδα σωτηρίας από τον αντίπαλο του Παπανδρέου», αναφέρεται στον «νέο πρωταγωνιστή που αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια του πολιτικού δράματος της Ελλάδας», τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο παρουσιάζει ως τη «νέμεση» του πρωθυπουργού.

Στο εν λόγω κείμενο επισημαίνεται:

«Ο 60χρονος οικονομολόγος εξ Αμερικής είναι το φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και γι' αυτό πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αυτή η προοπτική, όμως, ενισχύει τις ανησυχίες του Βερολίνου και των Παρισίων γιατί ο κ. Σαμαράς θεωρείται ένας απρόβλεπτος λαϊκιστής ο οποίος ενδέχεται να μην ακολουθήσει το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας.»

«Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς έριξε σανίδα σωτηρίας στον κ. Παπανδρέου, αλλά την ίδια στιγμή ζήτησε τον πολιτικό του θάνατο, δεδομένου ότι από τη μία πλευρά στήριξε τελικά τη συμφωνία που έλαβε η Ε.Ε. την περασμένη βδομάδα, αλλά από την άλλη απαίτησε την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.»

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πρόβλημα με τον κ. Σαμαρά, επειδή πιστεύουν ότι είναι εθνικιστής και λαϊκιστής. Τώρα, όμως, οι ίδιοι είναι εξοργισμένοι με τον κ. Παπανδρέου και τις ιδέες του για δημοψήφισμα και αυτό πιθανό να τους βοηθήσει να αποδεχθούν τελικά τον κ. Σαμαρά.»

Σε άρθρο της εφημερίδας ZEIT-Online, το οποίο έχει τίτλο «Ο Παπανδρέου αυτο-εξωθείται στην έξοδο» και υπότιτλο "Η αυτοκτονική αλλαγή γραμμή πλεύσης αυτής της εβδομάδας θα τερματίσει την καριέρα του Πρωθυπουργού", ο δημοσιογράφος Michael Thumann τονίζει:

«Αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έκανε πάρα πολλά λάθη. Πρώτα δημοψήφισμα, μετά όχι. Πρώτα όχι εκλογές, τώρα όμως ναι. Αυτές είναι δραματικές μεταστροφές, αυτοκτονικές αλλαγές γραμμής πλεύσης. Πλέον, έχει χάσει την εμπιστοσύνη των κομματικών φίλων, των ευρωπαίων εταίρων του και μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού.»

«Προσπαθεί να καταλάβει κανείς τι τον έπιασε αυτή την εβδομάδα τον Γιώργο Παπανδρέου. Μόλις είχε βρεθεί μια λύση στην Ε.Ε.: Κούρεμα του χρέους, 50% μείωση ή τουλάχιστον ανακατανομή των βαρών. Πολύ επώδυνη λύση, αλλά τουλάχιστον για πρώτη φορά μια ανεκτή συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Αλλά μετά ήλθε το όχι.»

«Οπωσδήποτε δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ο κ.Γιώργος Παπανδρέου, μετά από αυτή την εβδομάδα μεγάλων λαθών, θα κυβερνήσει μέχρι το τέλος της τετραετίας, το 2013. Καθαρά λογιστικά, διαθέτει ακόμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις δύο ψήφων. Ίσως "πέσει" ήδη απόψε, ίσως "κρατήσει" ακόμα μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Σύρεται πίσω από τις εξελίξεις. Αλλά από την πρωθυπουργία διώχνεται μόνος του σιγά-σιγά.»