3 Μαρτίου 2010

Η απέραντη ελαφρότητα του δανεισμού

Εργολάβοι απλήρωτοι, προμηθευτές απλήρωτοι, δρόμοι ελλιπώς ή καθόλου συντηρημένοι, υποσχέσεις κατασκευής νέων οδικών αρτηριών (Τύρια - Θεσπρωτικό), μεγάλα λόγια, και το κερασάκι : ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ, 15ετής μάλιστα για να μας κάτσει καλύτερα.

Κομματικό χρώμα… στο δάνειο. (Πηγή : Ηπειρωτικός Αγών)


Τώρα κοινοποιεί τις αποφάσεις του συνδικαλιστικού οργάνου, ενώ ο Βασίλης Ιωάννου χαρακτηρίζει «μη ορθή πολιτική πράξη» την απόφαση του Αλέκου Καχριμάνη. Με την απόφασή της να χρεώσει για 15 χρόνια το νομό Ιωαννίνων, η νομαρχιακή αρχή δίνει αφορμή για να της ασκηθεί εκ νέου κριτική, καθώς παρατηρείται σημαντική «αλλαγή πλεύσης».

Το πρόβλημα των οφειλών του κράτους προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις είχε απασχολήσει τους νομάρχες της περιοχής από το 2008. Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, ο νομάρχης Πρέβεζας, Βασίλης Ιωάννου, είχε ζητήσει την απόδοση των οφειλομένων και είχε επικρίνει την κυβέρνηση που καθυστερούσε να εξοφλήσει τις νομαρχίες με τα ποσά που δικαιούνταν για τη συντήρηση των δρόμων. Ρόλο… υπεράσπισης της κυβερνητικής αδυναμίας είχε αναλάβει ο Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος είχε επικρίνει τη διοίκηση της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) επειδή, όπως ισχυριζόταν, καθυστέρησε να αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο τη λίστα με τις κατανομές των κονδυλίων ανά νομό.
Σήμερα, 15 μήνες αργότερα, καθίσταται σαφές πως η στροφή 180 μοιρών του νομάρχη Ιωαννίνων δεν περνά απαρατήρητη. Οι οφειλές προς τους εργολάβους των νομαρχιακών έργων ανέρχονται –ακόμη και με τους δικούς του υπολογισμούς σε 7 εκατομμύρια ευρώ- και η σύναψη του δανείου προβληματίζει τους πάντες. Μάλιστα, η αντιπολίτευση, στην πρόσφατη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, προσέδωσε εμμέσως κομματικό χρώμα στην απόφαση του Αλ. Καχριμάνη, παραλληλίζοντας τη συμπεριφορά του με αυτή του δημάρχου Νίκου Γκόντα.................


Δημόσια ικανοποίηση
Τον κομματικό ρόλο του νομάρχη Ιωαννίνων, από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι και τον Απρίλιο του 2009, αναδεικνύει με δήλωσή του στον «Η.Α.» ο νομάρχης Πρέβεζας. Ο Β. Ιωάννου κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές εξελίξεις (σύναψη δανείου) με τις δημόσιες κόντρες στο περιφερειακό συμβούλιο που είχε με τον νομάρχη Ιωαννίνων, σημείωσε: «Η αθέτηση των υποσχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης προς την αυτοδιοίκηση και η μη απόδοση των οφειλόμενων ποσών δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για κάποιους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν καταχρεώσει τις νομαρχίες τους».
Η θέση του αυτή, πάντως, δεν αποκλείεται να προκαλέσει την αντίδραση του Αλ. Καχριμάνη. Για το λόγο αυτό ο νομάρχης Πρέβεζας σπεύδει να υπενθυμίσει πως ο ομόλογός του στα Γιάννενα εμφανιζόταν καθησυχαστικός όταν τον Απρίλιο του 2009 οι υπόλοιποι νομάρχες έκλειναν τα νομαρχιακά μέγαρα και ζητούσαν από την κυβέρνηση την απόδοση των οφειλόμενων ποσών. «Αρκεί να θυμίσω ότι όταν εμείς τον περασμένο χρόνο προχωρούσαμε σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία οδηγούσε η κυβέρνηση τις νομαρχίες, τότε οι ίδιοι αυτοί συνάδελφοι δήλωναν δημόσια την ικανοποίησή τους για τη χρηματοδότηση των νομαρχιών από τη κυβέρνηση», υπογράμμισε στον «Η.Α.».

Μη ορθή πράξη
Το διάστημα των περυσινών κινητοποιήσεων των νομαρχών, ο Αλ. Καχριμάνης δήλωνε ότι «δεν φταίει η κυβέρνηση» και επέκρινε εκ νέου την ΕΝΑΕ, κρατώντας ανοιχτό το οικείο νομαρχιακό μέγαρο. Χθες, όμως, λόγω των επικρίσεων που δέχεται, σχετικά με το δάνειο που προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξοφλήσει 47 νομαρχιακά έργα, το γραφείο Τύπου της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων έστειλε στα ΜΜΕ  της πόλης την πρόσφατη επιστολή της διοίκησης της ΕΝΑΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών. Σχετική αναφορά είχε κάνει στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου την Παρασκευή ο νομάρχης. Με την επιστολή αυτή οι νομάρχες ζητούν από το Γιάννη Ραγκούση να αποδώσει τους οφειλόμενους πόρους στις νομαρχίες.  
Ο νομάρχης Πρέβεζας ερωτηθείς από τον «Η.Α.» εάν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να καταφεύγουν σε δανεισμό τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση η προσφυγή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε δανεισμό, σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, θεωρώ ότι δεν είναι πολιτικά ορθή πράξη και δεν πρέπει να ακολουθείται στο χώρο της αυτοδιοίκησης εν όψει των διοικητικών αλλαγών που επίκεινται». Τέλος, «φωτογραφίζοντας» το νομάρχη Ιωαννίνων που μέχρι πρότινος στήριζε ουσιαστικά την προηγούμενη κυβέρνηση ακόμη κι όταν δεν απέδιδε τις οφειλές στις νομαρχίες, κατέληξε: «Δικαιολογημένα, λοιπόν, σήμερα κάποιοι δεν πείθουν κανέναν, αφού γνώριζαν ότι δημοπρατούσαν έργα χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες πιστώσεις».

Είχε αρκεστεί στις υποσχέσεις
Το θέμα του μη «λουκέτου» στο νομαρχιακό μέγαρο Ιωαννίνων είχε προσλάβει ευρείες πολιτικές διαστάσεις. Οι τρεις άλλες παρατάξεις του νομαρχιακού συμβουλίου είχαν ταχθεί υπέρ του να κλείσει και η νομαρχία Ιωαννίνων στις 29 Απριλίου, αλλά ο Αλέκος Καχριμάνης δήλωσε αντίθετος. Στη συνέχεια, ο νομάρχης επικρίθηκε έντονα από την ηγεσία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, επειδή η κίνησή του αυτή θεωρήθηκε ως κομματική και κυβερνητική κάλυψη.  Ο Αλ. Καχριμάνης απαντώντας στο τοπικό ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως είχε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συμμετέχει στην κινητοποίηση των νομαρχών, αλλά δεν συμμετείχε «από τη στιγμή που υπήρχαν ρητές δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου