3 Απριλίου 2010

Ο κουρασμένος τώρα ξεκουράζεται...

Οργή σε εκείνους που είχαν επενδύσει πολιτικά πάνω του και ειρωνικά σχόλια σε εκείνους που πάντοτε τον αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη, προκαλεί η στάση του κ. Κ. Καραμανλή απέναντι στην πολιτική - οικονομική κατάσταση στη χώρα και δη απέναντι στην παράταξη της οποίας ηγήθηκε επί δεκατρία ολόκληρα χρόνια.

Η απουσία του από το προσκήνιο, αλλά και η επιλογή του να μην αποπειραθεί καν να στηρίξει το όποιο έργο θεωρεί ο ίδιος ότι έπραξε ως πρωθυπουργός επί πεντέμισι χρόνια, αιφνιδίασε δυσάρεστα ακόμη και τα στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ανέκαθεν ότι ο κ. Καραμανλής δεν είναι για τα... δύσκολα.

Εκείνοι που αναζητούν πάντα κάποια αιτία για όλες τις επιλογές των πολιτικών, θεωρούν ότι ο τέως πρωθυπουργός θέλει να... ξεχαστεί και να βρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του «κάδρου» προκειμένου να θέσει τις βάσεις για να αποπειραθεί κάποια στιγμή στο μέλλον να επιστρέψει στο προσκήνιο.

Ωστόσο, ακόμη κι αυτοί που ερμηνεύουν με αυτόν τον τρόπο τη σιωπή του, που αγγίζει σαφώς τα όρια της πλήρους αδιαφορίας, δεν μπορούν να εξηγήσουν την επιλογή του να προκαλεί, πότε με τις ώρες που σπαταλά σε μπιστρό της Αθήνας και πότε με τα ταξίδια του στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

«Οσο δεν ταξίδεψε ως πρωθυπουργός, ταξιδεύει τώρα», σημειώνουν, δηκτικά, στελέχη που συνεργάστηκαν μαζί του την περίοδο που πέρασε. Κι όμως τα στοιχεία σχεδόν επιβεβαιώνουν αυτήν ακριβώς την άποψη.

Ο κ. Καραμανλής, μετά το σοκ πράγματι της υψηλής διαφοράς που σημειώθηκε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου (ήταν άλλωστε το μόνο που δεν περίμενε), αποφάσισε να επιστρέψει στη ζωή που έκανε μέχρι την ημέρα που ανέλαβε τις τύχες της ΝΔ, τον Μάρτιο του 1997.

Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, ότι το πρώτο μήνυμα που έστειλε στα κομματικά στελέχη της ΝΔ ήταν να τελειώνουν γρήγορα με τις διαδικασίες διαδοχής, διότι ο ίδιος δεν πρόκειται να μείνει επί μακρόν στη θέση του προέδρου του κόμματος. «Κάντε ό,τι θέλετε, εγώ αρχές Δεκέμβρη φεύγω», ήταν η φράση που του αποδόθηκε εκείνη την περίοδο. Από την 29η Νοεμβρίου, οπότε και πράγματι αποδεσμεύθηκε καθώς υπήρξε διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία της ΝΔ, ο τέως πρωθυπουργός δεν άλλαξε μόνο γραφείο, άλλαξε και ζωή. Από τότε, αποφάσισε να γνωρίσει την περιφέρεια της χώρας, αλλά και σημαντικές πόλεις του εξωτερικού, και «γράφει» από τότε μέχρι σήμερα πολλά χιλιόμετρα περιηγήσεων...



Τα Χριστούγεννα

Η αρχή έγινε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, οπότε και επέλεξε -πάντα μαζί με την οικογένειά του- να μεταβεί στην Αυστρία, σε ένα πράγματι μαγευτικό θέρετρο δίπλα στον Δούναβη. Στην πόλη Τουλντ λοιπόν, που είχε «γνωρίσει» ως πρωθυπουργός, «πέρασε» τις ημέρες των Χριστουγέννων μακριά από τα προβλήματα και πολύ δε περισσότερο μακριά από τις συζητήσεις για τις ευθύνες που ο ίδιος έχει για τη σημερινή κατάσταση της χώρας... Στη συνέχεια, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο ήταν για τον τέως πρωθυπουργό μια... ευκαιρία απόδρασης. Πρώτος προορισμός στις προτιμήσεις του ήταν η Αράχοβα, όπου μετέβαινε τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, καθώς τα παιδιά του κάνουν μαθήματα σκι.

Μετά τα Χριστούγεννα, όμως, και συγκεκριμένα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, επέλεξε τη Μονεμβασιά και τον ξενώνα που έχει φτιάξει έξω από το κάστρο ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ και τέως σύμβουλός του, κ. Αντ. Σγαρδέλης.

Ηταν ουσιαστικά ο πρώτος επισκέπτης του ξενώνα «Κινστέρνα», ο οποίος άνοιξε για το... κοινό δύο εβδομάδες αργότερα.

Στα πλάνα του ο τέως πρωθυπουργός είχε πάντα μια... ευρωπαϊκή βόλτα με το αυτοκίνητο. Το σχέδιο αρχικά προέβλεπε Λονδίνο και μετάβαση με αυτοκίνητο στα Χάιλαντς. Ομως, κάτι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία διαδοχής, κάτι η προτίμηση της συντροφιάς, οδήγησαν τον κ. Καραμανλή στην αλλαγή... πλεύσης. Αντί για την Αγγλία και τα Χάιλαντς, προτίμησε τελικώς την Ιταλία, όπου βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα. Μαζί με την οικογένειά του και το ζεύγος Βαληνάκη, κάνει αυτή την περίοδο τον γύρο της γειτονικής μας χώρας με το αυτοκίνητο και δεν προβλέπεται να επιστρέψει στην Ελλάδα νωρίτερα από την Κυριακή του Θωμά. Οταν επιστρέψει βεβαίως, θα προετοιμάσει προφανώς την επόμενη εξόρμησή του ίσως σε πιο... θερινούς προορισμούς. Ερχεται καλοκαίρι γαρ...

Τα ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

1. Αυστρία.
Λίγο πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να μεταβεί με την οικογένειά του στην Αυστρία. Προορισμός, η πόλη Τουλντ, ένα μαγευτικό θέρετρο δίπλα στον Δούναβη. Εκεί πέρασε τις γιορτές.

2. Αράχοβα.
Αγαπημένος προορισμός στις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου για τον πρώην πρωθυπουργό έγινε η Αράχοβα. Εκεί μετέβαινε τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, καθώς τα παιδιά του έκαναν μαθήματα σκι.

3. Μονεμβασιά.
Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ο Κ. Καραμανλής διάλεξε τη Μονεμβασιά και τον ξενώνα που έφτιαξε έξω από το κάστρο ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ και σύμβουλός του Αντ. Σγαρδέλης.

4. Ιταλία.
Στα πλάνα του ο πρώην πρωθυπουργός είχε πάντα μια... ευρωπαϊκή βόλτα με το αυτοκίνητο. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε Λονδίνο. Ομως απρόοπτες εξελίξεις, όπως η καθυστέρηση στη... διαδικασία διαδοχής στη ΝΔ, τον ανάγκασαν να επιλέξει την Ιταλία, όπου και βρίσκεται αυτές τις μέρες.

Πηγή : ΕΘΝΟΣonline

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου