20 Ιουλίου 2010

Τα σαρκοφάγα του λαού φωλιάζουν στα κόμματα

Την ώρα που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού βλέπει το εισόδημά της να συρρικνώνεται δραματικά, τα γαλαζοπράσινα στελέχη συνεχίζουν ακάθεκτα και απροκάλυπτα να προσβάλλουν αυτόν τον λαό.

Πρόκληση 1η : Αυτοδιορίστηκε διευθυντής της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΕ ο Αλ. Κοντός

Στη θέση του γενικού διευθυντή της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΕ ΑΕ διόρισε τον εαυτό του ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός. Η απόφαση διορισμού του λήφθηκε από ΔΣ της καπνοβιομηχανίας, το οποίο ουσιαστικά ελέγχεται από τον ίδιο, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΣΕΚΕ την περασμένη Παρασκευή.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», μέλη του ΔΣ δηλώνουν ότι η τοποθέτηση αυτή μπορεί να είναι νομότυπη, αρνούμενοι, όμως, να σχολιάσουν αν υπάρχει πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι ο ίδιος ο Αλ. Κοντός ήταν αυτός που ζήτησε να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή της ΣΕΚΕ, υποβάλλοντας και τυπικά το σχετικό αίτημα στο ΔΣ, στο οποίο ανέφερε ότι αυτή θα είναι αμισθί. Όπως όμως διευκρίνιζαν, η απόφαση που πήρε το ΔΣ να τον τοποθετήσει στη θέση του γενικού διευθυντή προβλέπει πλήρεις αποδοχές.

Ο ίδιος ο Αλ. Κοντός ήταν υπάλληλος στη ΣΕΚΕ και διετέλεσε διευθυντής του εργοστασίου της στην Ξάνθη το διάστημα 1989-2000.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ενέργεια του Αλ. Κοντού προκαλεί πολλά ερωτηματικά και συζητήσεις για τον χρόνο που έγινε. Από τη μία υπάρχει η γνωστή παραπομπή του στην Προανακριτική για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Την ίδια ώρα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στον χώρο των συνεταιριστικών βιομηχανιών. Η ΣΕΚΕ είναι μεγαλομέτοχος της ΣΕΚΑΠ, κατέχοντας το 34,18% των μετοχών της έναντι 44,2% της ΑΤΕ. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν κρίσιμες εξελίξεις γύρω από τη ΣΕΚΑΠ και στη γενική συνέλευση της 29ης Ιουλίου προβλέπεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με υποβάθμιση όμως συγχρόνως της τιμής της μετοχής στο 1/10.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο για την πώληση της ΣΕΚΑΠ και την περασμένη Πέμπτη απέκλεισαν το υποκατάστημα της ΑΤΕ στην Ξάνθη.

Πρόεδρος του ΔΣ της ΣΕΚΕ είναι ένα γνωστό «γαλάζιο» στέλεχος στην Ξάνθη, ο Παναγιώτης Ταρενίδης, πρώην αντινομάρχης και άνθρωπος του Αλ. Κοντού, που έχει ανακοινώσει ότι θα πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου περιφερειάρχη της ΝΔ για την Αν. Μακεδονία-Θράκη Γ. Παυλίδη, αναφέρει το ρεπορτάζ του «Έθνους». Στη θέση του διευθυντή της ΣΕΚΕ παραμένει ο Αν. Καραπαπάζογλου, επίσης άνθρωπος του Αλ. Κοντού, που είναι και αντινομάρχης Ξάνθης και πρόεδρος του Συνεταιριστικού Πρακτορείου και ασκούσε τις αρμοδιότητες του αναπληρωτή γενικού διευθυντή. Πηγή : tvxs

Πρόκληση 2η : Εφυγε με 1,2 εκατ. € αποζημίωση και τον ξαναπροσέλαβαν με 250.000 € ετησίως
Η κρίση δεν αφορά στα golden boys -ακόμη κι αν είναι συνταξιούχοι- του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. υπό τη διοίκηση του κ. Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος πέρασε στην Ιστορία ως εμπνευστής του σκληρού Ασφαλιστικού που απέτυχε να νομοθετήσει ως υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Σημίτη.
Οπως και στα χρόνια της υπουργίας του -όταν προκάλεσε την πρώτη στρατηγική ήττα της κυβέρνησης Σημίτη- έτσι και τώρα ως πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. ο κ. Γιαννίτσης εξακολουθεί να είναι σκληρός με τους εργαζομένους, αλλά γαλαντόμος με τα υψηλά στελέχη της επιχείρησης.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο κ. Γιαννίτσης υπέγραψε την απόλυση 40 συμβασιούχων, οι αμοιβές των οποίων κυμαίνονταν από 500 έως 600 ευρώ τον μήνα. Τον Μάιο όμως υπέγραψε μία άλλη απόφαση για τη συνταξιοδότηση έξι υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου προτού ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συνεπαγόταν τη μείωση κατά το ήμισυ και τη φορολόγηση των υψηλών αποζημιώσεών τους.

Ενας από τους προνομιούχους είναι ο κ. Απόστολος Ριζάκος, ο οποίος πήρε αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης ύψους 1.200.000 ευρώ και αμέσως μετά επαναπροσλήφθηκε με ετήσιες αποδοχές 250.000 ευρώ τον χρόνο.

Το 2008 ο κ. Ριζάκος ήταν γενικός διευθυντής Εφοδιασμού και Εμπορίας Πετρελαιοειδών των ΕΛ.ΠΕ. Οι αποδοχές του ήταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λογιστηρίου, 198.000 ευρώ ετησίως. Το 2009, χρονιά κρίσης, οι αποδοχές του αναπροσαρμόστηκαν με αύξηση 4%. Τον Απρίλιο του 2010 η διοίκηση με την ανακοίνωση Νο 167/28.04.2010 τον αναβάθμισε σε επικεφαλής της νεοσυσταθείσας Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης του ομίλου. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι τι εξυπηρετούσε η αναβάθμιση που έγινε μόλις έναν μήνα πριν από τη συνταξιοδότησή του και δύο μήνες πριν από την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού.
Με την αναβάθμιση όμως αναπροσαρμόστηκαν και οι απολαβές του και με βάση αυτές πια καθορίστηκε αφενός το ύψος της αποζημίωσης και αφετέρου το νέο συμβόλαιο που του έκαναν τα ΕΛ.ΠΕ., τα οποία προφανώς έκριναν ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Συγκεκριμένα, στις 17/6/2010 το Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. συνεδρίασε με θέμα «Παραμονή στην εταιρεία στελεχών που συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης» και με εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Κωστόπουλου αποφάσισε «την υπογραφή σύμβασης με τον κ. Ριζάκο ορισμένης διάρκειας για την περίοδο από 21/6/2010 έως 20/6/2012 με δυνατότητα ανανέωσης ενός ακόμη έτους».
Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να υπογραφούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με άλλους συνταξιοδοτηθέντες. Συγκεκριμένα τους κυρίους Κωνσταντίνο Σγουρή (από 1/7/2010 έως 31/12/2010), Γεώργιο Μερσιάδη (από 21/6/2010 έως 20/6/2011), τους δικηγόρους Γεώργιο Ηλιόπουλο και Αγησίλαο Σακκά (από 21/6/2010 έως 31/3/2011), την κυρία Πηνελόπη Κίσσα (από 21/6/2010 έως 20/12/2010) και τον κ. Μιχαήλ Κωτίδη (από 21/6/2010 έως 20/12/2010).

Φυσικά όλοι ανεξαιρέτως πήραν τις αποζημιώσεις τους, ενώ τα νέα συμβόλαια είναι ανάλογα των έως τότε απολαβών τους που ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ τον χρόνο. Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. προκάλεσε την έντονη αντίδραση από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και της ΠΑΣ-ΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι οποίες παρά τις διαφορές τους εξέδωσαν παρεμφερείς ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τη διοίκηση.
Πηγή : protothema.gr