15 Απριλίου 2010

Ο μουστακαλής " Τούρκος " των Δελφών και ο Ισπανός " Μπιν Λάντεν "

Ο Μηνάς Καρατζόγλης, ο 74χρονος παππούς από τους Δελφούς που ανακάλυψε ξαφνικά ότι μια σουηδική εταιρεία χρησιμοποιεί τη φωτογραφία του στη συσκευασία του γιαουρτιού της παρουσιάζοντάς τον ως Τούρκο, μπορεί να παρηγορηθεί: η περίπτωσή του κάθε άλλο παρά μοναδική είναι.

O κ. Καρατζόγλης κατέθεσε αγωγή κατά της σουηδική εταιρείας Lindahls ζητώντας 50 εκατομμύρια κορόνες (περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ) επειδή χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του στους κεσέδες ενός γιαουρτιού της, το οποίο διαφημίζει μάλιστα ως... «τουρκικού» στυλ. Ο γενειοφόρος Ελλην εκ Δελφών διαπίστωσε ότι το πρόσωπό του βρισκόταν στις συσκευασίες του «Τurkisk Υoghurt» της Lindhals όταν τον ενημέρωσε σχετικά ένας συγχωριανός του που πηγαινοέρχεται στη Στοκχόλμη, ο Αθανάσιος Βαρζανάκος. «Είδα τη φωτογραφία του στους κεσέδες σ΄ ένα σούπερ μάρκετ. Οταν του το είπα, ενοχλήθηκε πολύ και με ρώτησε πώς είναι δυνατόν να έχει γίνει κάτι τέτοιο», είπε για τον φίλο του ο κ. Βαρζανάκος μιλώντας στο σουηδικό ραδιόφωνο.

Τούρκος από τους Δελφούς
Η σουηδική εταιρεία λέει πως αγόρασε τη φωτογραφία καλή τη πίστει από μια «βιβλιοθήκη φωτογραφιών». Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Αντερς Λίνταλ, είπε ότι εξεπλάγη όταν είδε στο γραφείο του την αγωγή του κ. Καρατζόγλη, η οποία αναπτύσσεται σε 40 σελίδες. Είπε πως η εταιρεία του χρησιμοποίησε την παραπλανητική φωτογραφία ακριβώς επειδή δεν έχει καμιά σχέση με την Τουρκία. «Γι΄ αυτό την αγοράσαμε από ένα φωτογραφικό πρακτορείο και υποθέταμε πως ήταν όλα εντάξει», υπογράμμισε ο κ. Λίνταλ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πάντως μέχρι χθες το βράδυ, παρά την αγωγή, η φωτογραφία του κ. Καρατζόγλη ως... Τούρκου ήταν ακόμη δημοσιευμένη στον ιστότοπο της εταιρείας (http://www. lindahlsmejeri. com/).


Δεν είναι η πρώτη φορά που ανυποψίαστοι πολίτες βλέπουν φωτογραφίες τους να δημοσιεύονται για λόγους εντελώς διαφορετικούς από εκείνους για τους οποίους τις τράβηξαν. Η Ντανιέλ και ο Τζεφ Σμιθ, ένα ζευγάρι που ζει σ΄ ένα προάστιο του Σεντ Λούις, στις ΗΠΑ, έπαθαν σοκ πέρυσι όταν έμαθαν πως η οικογενειακή φωτογραφία τους, την οποία είχαν στείλει σε φίλους τους αντί κάρτας για τα Χριστούγεννα, χρησιμοποιούνταν εν αγνοία τους σε μια διαφημιστική αφίσα στην Πράγα. Ενας φίλος τους που ταξίδεψε στην τσεχική πρωτεύουσα έσπευσε να τους ειδοποιήσει όταν τους είδε να του χαμογελούν, σχεδόν σε φυσικό μέγεθος, από την αφίσα ενός σούπερ μάρκετ που ειδικεύεται σε εισαγωγές από την Ιταλία. Ο ιδιοκτήτης του, ο Μάριο Μπερτούτσο, είπε πως πίστευε ότι η εικόνα είχε δημιουργηθεί από ηλεκτρονικό υπολογιστή και τη χρησιμοποίησε για να διαφημίσει την υπηρεσία «ντελίβερι» του καταστήματός του. Οταν του είπαν πως απεικόνιζε μια πραγματική οικογένεια, την αφαίρεσε αμέσως. Και ούτε κουβέντα για αποζημίωση. «Ευχαρίστως θα γράψουμε ένα e-mail για να ζητήσουμε συγγνώμη», δήλωσε ο Μπερτούτσο, προσθέτοντας πως αν η οικογένεια ήταν ντόπια θα της προσέφερε ένα μπουκάλι κρασί. Οι Σμιθ είπαν πως στο εξής θα προσθέτουν ένα υδατογράφημα σε όλες τις οικογενειακές φωτογραφίες που δημοσιεύουν στο μέλλον...

Ισπανός Μπιν Λάντεν
Σε μια άλλη, πολύ σοβαρότερη, περίπτωση δημοσίευσης φωτογραφίας ανύποπτου πολίτη, ο ισπανός κομμουνιστής πολιτικός Γκάσπαρ Γιαμαθάρες ειδοποιήθηκε φέτος τον Ιανουάριο ότι το αμερικανικό FΒΙ χρησιμοποιεί στον ιστότοπό του μια δική του φωτογραφία, εμφανίζοντάς την ως... κατασκευασμένη από ηλεκτρονικό υπολογιστή φωτογραφία για το πώς είναι σήμερα ο... Οσάμα Μπιν Λάντεν! Οπως έγινε αργότερα γνωστό, ο υπεύθυνος του FΒΙ για τα πορτρέτα των καταζητουμένων δεν έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα που έφτιαξε ο υπολογιστής όταν του ζήτησε μια φωτογραφία του Μπιν Λάντεν σε ηλικία 52 χρόνων (η σημερινή ηλικία του αρχιτρομοκράτη), έτσι κι αυτός χρησιμοποίησε μια εικόνα του Γιαμαθάρες που βρήκε στο Google, χωρίς να ξέρει ότι ανήκει στον ισπανό πολιτικό! Ο Γιαμαθάρες χαρακτήρισε «αναίσχυντη» την πρακτική του FΒΙ, ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο χαρακτήρισε το επεισόδιο «πολύ σοβαρό», εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μαδρίτη ζήτησε συγγνώμη από τον Γιαμαθάρες. Και η εφημερίδα «Ελ Μούντο» συμπέρανε πως «είναι προφανές ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν έχουν ιδέα πώς μοιάζει τώρα ο Μπιν Λάντεν»...

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου