15 Απριλίου 2010

Παπατζιλίκια βενζινοπωλών με την ανοχή των καταναλωτών

Καθημερινά διανύω τουλάχιστον 250 χλμ και γνωρίζω σχεδόν κάθε πρατήριο του οδικού δικτύου της Ηπείρου και αρκετά των πόλεων μας.
Έχω και λέω (γράφω) διάφορες σκόρπιες σκέψεις περί πρατηριούχων και καταναλωτών.

@ Όταν είχαμε ακόμη τις δραχμές η βενζίνη στα Γιάννενα ήταν έως και 50 δραχμές ακριβότερη από την Άρτα. Σύμφωνα με πρατηριούχους αιτία ήταν τα αυξημένα κόμιστρα.
Άρα ένα βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς καυσίμου (χωρητικότητας 20.000 λίτρων χ 50 δραχμές = 1.000.000), για τα 80 χλμ από την Άρτα μέχρις εδώ χρέωνε 1.000.000 δραχμές. Κοινώς μας δούλευαν ψιλό γαζί.

@ Η διαφορά τιμής των πρατηρίων της Πρέβεζας με όλες τις άλλες Ηπειρώτικες πόλεις είναι παντελώς αδικαιολόγητη (εκεί όμως δεν υπάρχει κάποια μεγάλη αλυσίδα πχ Βερόπουλος, Carrefour), άρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός ή άλλη διέξοδος στον καταναλωτή.

@ Δεν είναι οξύμωρο φαινόμενο η χαμηλότερες τιμές στην Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς σε σχέση με τις μεγαλύτερες πόλεις ; Και μη μου πείτε για την Εγνατία οδό, γιατί λίγοι βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο για καύσιμο, μόλις λίγα χλμ μετά την Ηγουμενίτσα και 58 χλμ πριν τα Γιάννενα.

@ Εδώ και 2-3 μήνες αρκετά πρατήρια εκδίδουν αποδείξεις αν ζητήσεις και ας λένε ότι θέλουν τα ΜΜΕ. Σήμερα μάλιστα το πρατήριο στον κόμβο Βασιλικού της Εγνατίας μου έδωσε απόδειξη πριν προλάβω να την ζητήσω. Και στην πόλη μας υπάρχουν πρατήρια που εξέδιδαν και εκδίδουν αποδείξεις.

@ Στην πόλη μας η διαφοροποίηση τιμών κυμαίνεται μέχρι και 35 λεπτά. Είναι λογικό ; Ρώτησα προ διμήνου κεντρικό πρατήριο ΕΚΟ γιατί είναι τόσο ακριβό και η απάντηση ήταν ότι αγοράζει ακριβά. Μόλις άνοιξε νέο πρατήριο δίπλα του ΕΛΙΝ άμεσα το ΕΚΟ έριξε την τιμή πάνω από 10 λεπτά !!!!!!!!

Διερωτώμαι λοιπόν, για όλα αυτά είναι άμοιροι ευθυνών οι καταναλωτές ;
Είναι τόσο δύσκολο οι συμπολίτες μας να τιμωρήσουν τα ακριβά πρατήρια που αισχροκερδούν εις βάρος μας ;
Να κλείσουν αυτά, παρά οι τσέπες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου