7 Μαΐου 2010

Έτσι εξηγείται η συμπεριφορά μας

Για να μην αναρωτιόμαστε  για την συχνά απάνθρωπη συμπεριφορά μας.

«ΟΙ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ δεν έχουν εκλείψει παντελώς. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ζούνε λίγο μέσα σε κάποιους από εμάς». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο καθηγητής Σβάντε Πάαμπο, από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μax Ρlanck της Λειψίας, τα συμπεράσματα μεγάλης επιστημονικής έρευνας, που απέδειξε για πρώτη φορά πως ένα ποσοστό 1%-4% των συνολικών γονιδίων που φέρουν σήμερα οι άνθρωποι με καταγωγή από την Ευρώπη και την Ασία (αλλά όχι από την Αφρική) προέρχονται από τους Νεάντερταλ!

Τέσσερα χρόνια διήρκεσαν οι προσπάθειες των γερμανών επιστημόνων, σε συνεργασία με πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα των Νεάντερταλ. Αντλησαν DΝΑ από οστά Νεάντερταλ που έχουν βρεθεί σε Κροατία, Ρωσία, Γερμανία και Ισπανία, και στη συνέχεια συνέκριναν τη γονιδιακή ακολουθία των Νεάντερταλ με ακολουθίες DΝΑ από πέντε σημερινούς Ευρωπαίους, Ασιάτες και Αφρικανούς.

Οι διαπιστώσεις τους εξέπληξαν ακόμα και τους ίδιους, μιας και παλαιότερα γενετικά στοιχεία έδειχναν πως οι Νεάντερταλ είχαν ελάχιστη ή και καμία συνεισφορά στη γενετική κληρονομιά του σύγχρονου ανθρώπου. Η έρευνα επιβεβαιώνει τη θεωρία που θέλει τους σημερινούς ανθρώπους να κατάγονται, στη συντριπτική τους πλειονότητα, από έναν μικρό πληθυσμό Αφρικανών που εξαπλώθηκε αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα όμως δείχνει πως υπήρξε κάποια περιορισμένη διασταύρωση ή «ροή γονιδίων» ανάμεσα στους Νεάντερταλ και τους προγόνους των σημερινών Ευρασιατών. 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου