16 Μαρτίου 2011

Ήρθε η Στιγμή για Σήμανση στα Ζωικά Προϊόντα

Διάβασα στην "Τελευταία Σελίδα" του περιοδικού ΟΙΚΟ της Καθημερινής άρθρο της Αλεξίας Βουρεξάκηγια την σήμανση στα ζωικά προϊόντα.

Μόνο δυο σκέψεις από μένα και στη συνέχεια παραθέτω το άρθρο.

-- Είναι αδιανόητο το κράτος να ολιγωρεί και να μην προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών του στην επιλογή της αρεσκείας τους στο τι προϊόντα θα καταναλώνουν. Αδιαφορώ αν αυτό οφείλεται σε εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων ή ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού.

-- Όταν η Ελλάδα χάνει όλα τα "τραίνα" ανάπτυξης, πρέπει να προλάβουμε την εισαγωγή μη μεταλλαγμένων προϊόντων με διάθεση στην αγορά εγχώριων και γιατί όχι και την εξαγωγή τους. Έτσι δημιουργούμε ανάπτυξη και προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή.

"Ύστερα από 14 χρόνια δράσης της Greenpeace και των Ελλήνων καταναλωτών ενάντια στα μεταλλαγμένα και μετά από πολλές εκδόσεις Οδηγού Καταναλωτών, έχουμε καταφέρει να καθαρίσουμε τα χωράφια από μεταλλαγμένους σπόρους και τα προϊόντα από μεταλλαγμένα συστατικά.
Ήρθε η στιγμή για σήμανση και στα ζωικά προϊόντα ! Τώρα που οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων έχουν πιστοποιηθεί και εξασφαλίσει, όπως υποστηρίζουν, παραγωγή ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Τώρα που οι ίδιες οι εταιρείες, στην πλειονότητά τους, δεσμεύονται και διεκδικούν την επισήμανση των προϊόντων τους. Τώρα που οι χιλιάδες των καταναλωτών απαιτούν σήμανση γιατί θέλουν να ξέρουν τι τρώνε ! Τώρα που ακόμα και η Πολιτεία έχει δεσμευτεί για την δημιουργία προτύπου που θα παρέχει το κρατικό σήμα ! Η σήμανση είναι απόδειξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία ! Ευθύνη του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να επιλέγουν αλλά και ευθύνη των ίδιων των εταιρειών, γιατί αποτελεί απαραίτητη απόδειξη αξιοπιστίας και διαφάνειας προς τους καταναλωτές. Για το λόγο αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε το δικαίωμα χιλιάδων Ελλήνων καταναλωτών μέχρι να δούμε τυπωμένο το κρατικό σήμα στις συσκευασίες των προϊόντων.


Με απλά λόγια ...

Σήμανση για μη μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα ...
Γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει αν θα καταναλώσει μεταλλαγμένα ή όχι, κοιτάζοντας απλώς την συσκευασία του προϊόντος.
Γιατί η σήμανση είναι ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Διασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών να ξέρουνε τι τρώνε.
Γιατί τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων που σύντομα θα εισαχθούν στην χώρα μας και θα έχουν σήμανση για μη μεταλλαγμένα.
Γιατί, αν είσαι "καθαρός" πρέπει και να φαίνεσαι."

Η Αλεξία Βουρεξάκη είναι υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Διαβάστε επίσης : Ένας Οδηγός για τους καταναλωτές, μια ιστορία ενάντια στα μεταλλαγμένα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου