29 Μαρτίου 2011

Πάντρεψαν μεσαιωνικό με τσιμεντένιο γεφύρι !!!

Λίγο πριν το Μπουραζάνι

Πλήρης η απαξίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς…

Αν για κάτι η Ήπειρος ακόμη «κρατάει γερά» και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Έλληνες και ξένους επισκέπτες, είναι γιατί διαθέτει τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αλλά και πλούσια πολιτιστικά μνημεία και διατηρητέα κτίσματα (γέφυρες, αρχοντικά κ.α.).
Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου έχει επανειλημμένα τονιστεί η ανάγκη διαφύλαξης, ως «κόρη οφθαλμού», της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μας, που πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.
Δυστυχώς όμως η αδιαφορία των ανθρώπων, αλλά και η ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν πολλές φορές οι «αρμόδιοι» την διατήρησή τους, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «τερατουργήματα», που όχι μόνο προσβάλλουν την αισθητική και την παράδοσή μας, αλλά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και τα ίδια τα μνημεία.

Ο τακτικός επιστολογράφος του «Π.Λ.», κ. Στέφανος Χρηστογούλας (από το Βραδέτο Ζαγορίου) εντόπισε ακόμη ένα τέτοιο «τερατούργημα», λίγα χιλιόμετρα πριν από το Μπουραζάνι. Όπως φαίνεται καθαρά και στην φωτογραφία που μας έστειλε, κάποιοι «ειδικοί» κόλλησαν στην ιστορική μεσαιωνική γέφυρα, ένα τσιμεντένιο γεφύρι (!), δίπλα στο διορθωμένο επαρχιακό δρόμο. Η φράση «πλήρης απαξίωση» που χρησιμοποιεί στην επιστολή του ο κ. Χρηστογούλας μάλλον είναι επιεικής. Εδώ πρόκειται για έγκλημα και μάλιστα διαρκές (!) αφού δεν είναι το μοναδικό που συντελείται στα μνημεία ολόκληρης της Ηπείρου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Να τι γράφει στον «Π.Λ.» ο κ. Χρηστογούλας:
«Κύριε Διευθυντά,
Η εκδρομή για την Καθαρά Δευτέρα μου επιφύλαξε μια έκπληξη. Πολλά χρόνια τώρα κάνω την διαδρομή από το Καλπάκι προς το Αηδονοχώρι, αλλά δεν περίμενα ότι στην διαδρομή θα είχα την χαρά να δω από κοντά, όχι μόνο εγώ αλλά και τα παιδιά μου, μια γέφυρα «φορτωμένη» κοντά δέκα αιώνες ύπαρξης.
Πράγματι, λίγα χιλιόμετρα πριν το Μπουραζάνι, η πινακίδα ήταν σαφής «Μεσαιωνική γέφυρα». Δηλαδή, αν θυμηθώ από τα γυμνασιακά μου χρόνια , ο μεσαίωνας ήταν από το 450 μ.Χ έως το 1453 μ.Χ, οπότε τι χαρά να δούμε ένα γεφύρι κατασκευασμένο από τότε.
Πώς όμως δεν το πρόσεξα τόσα χρόνια που περνούσα από δω (γνώριζα για ένα πέτρινο γεφυράκι). Μάλλον θα ήταν προστατευμένο από τα στοιχεία της φύσης και ίσως από τα μάτια των περαστικών.
Σταμάτησα να το δω και «έπαθα πλάκα». Η μεσαιωνική γέφυρα αποτελεί επίσημα μέρος της νέας τσιμεντένιας γέφυρας, που χτίστηκε δίπλα της στον διορθωμένο επαρχιακό δρόμο και μάλιστα τσιμεντοκολλημένο, με το νεοδημιουργηθέν γεφύρι.
Ευτυχώς σκέφτηκα που οι ιθύνοντες έβαλαν πινακίδα μόνο στα Ελληνικά, γιατί αν έγραφαν και «Middle Age bridge» και το καταλάβαιναν οι ξένοι επισκέπτες στην χώρα μας, θα βούιζε ολόκληρη η Ευρώπη.
Τέτοιο πολιτισμικό κόσμημα και κάποιοι να το έχουν εντάξει στο επαρχιακό δίκτυο; Έπρεπε να απέχει από τον νέο δρόμο και να προστατευτεί αυστηρά και παράλληλα να γίνει γνωστή η ύπαρξή του. Εντούτοις κάποιοι προτίμησαν, από το να κάνουν μια παράκαμψη λίγων μέτρων πιο κει, και έκριναν ότι είναι σωστό να περνούν πάνω του τα σύγχρονα κάρα (πολλών τόνων το καθένα) σε αντίθεση με εκείνα τα μόνιππα και τέθριππα που ίσως περνούσαν κάποτε.
Πλήρης απαξίωση της κληρονομιάς που μας άφησαν κάποιοι πρόγονοι. Και αν η όλη κατασκευή γείρει κάποια στιγμή ποιος θα ευθύνεται; Ο σύγχρονος μηχανικός ή εργολάβος του 2000 μ.Χ που προτίμησε να πατήσει τον δρόμο πάνω στο γεφύρι αυτό ή ο μηχανικός που το έφτιαξε πριν από χίλια χρόνια;
Πάλι καλά , σκέφτηκα, που στο Ζαγόρι με τα γεφύρια των δυο – τριών αιώνων από της κατασκευής των δεν έγιναν τέτοιες παρεμβάσεις. Μικρή εξαίρεση αποτέλεσε η γέφυρα της Βωβούσας που κάποτε περνούσαν οχήματα πάνω της, αλλά ευτυχώς όλοι κατάλαβαν το λάθος και το σταμάτησαν.
Και δεν είναι ΝΤΡΟΠΗ μόνο για αυτόν που έφτιαξε το γεφύρι και σκέπασε το Μεσαιωνικό, αλλά και για τον υπεύθυνο ίσως της τότε Νομαρχίας, που δεν έλεγξε τον δρόμο και να καταστήσει αυτή την παρέμβαση ως κατακριτέα. Επίσης, από το ρείθρο της γέφυρας αντικαταστάθηκαν τμήματα της πέτρας με σύγχρονη κατασκευή!
Ας το κοιτάξουν οι υπεύθυνοι και ας αποφανθούν σε περίπτωση επίρριψης τυχόν ευθυνών».

Πηγή : ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Το διάβασα στο : filiati.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου