13 Φεβρουαρίου 2013

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων και τ αδέσποτα

Σε όποια περιοχή των Ιωαννίνων και αν περπατήσεις θα συναντήσεις αρκετά αδέσποτα σκυλιά.
Έξω και μέσα σε αυλές σχολείων, στο κέντρο της πόλης, στην αγορά, στα νοσοκομεία, παντού.

Λύση φυσικά δεν είναι οι φόλες και οι καραμπίνες.
Λύση είναι να δημιουργήσει ο δήμος Ιωαννίνων καταφύγια και κτηνιατρεία, όπως προβλέπει ο νόμος, και ας μην κρύβεται ο δήμαρχος πίσω από την οικονομική κρίση.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιος εν μέσω κρίσης ήθελε σκανδαλωδώς να ξοδέψει 1 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία, αλλά δεν διαθέτει χρήματα για την απαλοιφή του προβλήματος των αδέσποτων στα Ιωάννινα !!!

Η δημιουργία καταφυγίου και κτηνιατρείου συντελεί τόσο στην βελτίωση της υγιεινής και της ασφάλειας των πολιτών, όσο και στην προαγωγή του κοινωνικού μας πολιτισμού.

Έκανα μερικά τηλεφωνήματα και διαπίστωσα πως δεν υπάρχει καταφύγιο αδέσποτων στην Ήπειρο, στην Δυτ Μακεδονία ή στα Επτάνησα.
Οπότε ιδού δήμαρχε "πεδίον δόξης λαμπρόν", μιας και ο νόμος ενθαρρύνει την συνεργασία όμορων ή συνεργαζόμενων δήμων για το θέμα μας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οφείλουν οι παθόντες από τα αδέσποτα αντί να τα σκοτώνουν, να τα πάνε στο γραφείο του δημάρχου και των αντιδημάρχων να τους κάνουν παρέα.

Άρθρο 9 Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Το έργο αυτό, μπορεί να πραγματοποιείται και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά, διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων ή εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού.

2. Για τον παραπάνω σκοπό, κάθε Δήμος, ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι, ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση, για τη δημιουργία καταφυγίων. Καταφύγια αδέσποτων ζώων μπορεί να ιδρυθούν και να λειτουργούν και τα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης των ζώων συντροφιάς και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν.604/1977 (ΦΕΚ Α 163) και ΠΔ 463/1978 (ΦΕΚ Α 96) .Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους, ασκείται από την αρμόδια Γενική Δ/ση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σύμφωνα με τους όρους και τις προβλέψεις του άρθρου 12 του ν.604/1977, με προσαύξηση των προβλεπομένων στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού διοικητικών προστίμων από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο 9 εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου