30 Μαρτίου 2013

Εθνική συλλογική σύμβαση: Από Δευτέρα "Ευτυχισμένο το 1970"

Από δευτέρας η ανάπτυξη φίλοι μου!!! Το παρακάτω είναι από το THE INSIDER

Χάνεται το επίδομα γάμου από τη Δευτέρα για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, με αποτέλεσμα νέα μείωση στους κατώτατους μισθούς των έγγαμων κατά 10%.

Η καταβολή του επιδόματος από τους εργοδότες θα είναι πλέον προαιρετική, ενώ δεν δικαιούνται επίδομα γάμου και όσοι αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις των οποίων η μετενέργεια έχει λήξει (εκτός αν προβλέπεται σε νέα σύμβαση).

Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση κατρακυλά στα επίπεδα που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μειώσεις των κλαδικών μισθών με την υπογραφή νέων συμβάσεων και σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από το 2010 μέχρι τώρα κατά μέσο όρο οι αποδοχές των μισθωτών έχουν περικοπεί κατά 30% με 40%.

Οι τριετίες παραμένουν «παγωμένες» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, κάτι που το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά πως θα γίνει το 2027. Οι δανειστές από την πλευρά τους έχουν ζητήσει την κατάργησή τους, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα μισθωτός να μπαίνει στην αγορά εργασίας με 586 ευρώ και να αποχωρεί με το ίδιο ποσό.

Με το νέο σύστημα που έχει έτοιμο το υπουργείο Εργασίας, η τελική απόφαση για τον κατώτατο μισθό δεν θα λαμβάνεται από τους κοινωνικούς εταίρους αλλά από την κυβέρνηση. Με τις νέες ρυθμίσεις συντονιστικό ρόλο θα έχει μια νέα επιτροπή, με βάση και τις προτάσεις των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Υπό την εποπτεία της επιτροπής θα γίνεται ο διάλογος, στον οποίο θα συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και το ΣΕΤΕ, ενώ θα υποβάλλονται προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, τον ΟΑΕΔ και άλλους φορείς.


Πηγή: THE INSIDER