21 Μαρτίου 2013

Περί ιδιωτικοποιήσεων, Υδρογονανθράκων και Al Jazeera

Η λύσσα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των σημαντικότερων πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών της χώρας πηγάζει απ την ακόρεστη δίψα για πλούτο και εξουσία.

Δεν ενδιαφέρονται για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, αλλά για την ιδιωτικοποίηση των αποθεμάτων χρυσού, υδρογονανθράκων, ενέργειας κλπ.

Ακόμη και το Al Jazeera θεωρεί πως ίσως είναι προτιμότερη η κρατική (Ελλάδα) παρά η ιδιωτική εξόρυξη των υδρογονανθράκων.
Όσοι γνωρίζετε ελάχιστα αγγλικά παρακολουθείστε το video, και ακολουθεί μια περιληπτική μετάφραση.

Greece's hidden riches - Ο κρυμμένος Ελληνικός πλούτος



Αυτή τη βδομάδα διερευνούμε πώς η Ελλάδα μπορεί να αφήσει πίσω της όλες τις άσχημες στιγμές που ζει και να καλύψει το χρέος της χρησιμοποιώντας πόρους από τους φυσικούς της πόρους (υδρογονάνθρακες). 

Μια αναφορά της Γερμανικής Deutsche Bank περιγράφει ότι αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα στο Ιόνιο και την Κρήτη, η αξία τους ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από το βυθό της θάλασσας σε όλη την Ελλάδα - αρκετό για να εξαλείψει το χρέος της χώρας για καλά. Αλλά μπορεί (η Ελλάδα) να το αποκτήσει ; Και ποιοι άλλοι θέλουν να βάλουν χέρι σ' αυτό το ενεργειακό εύρημα (χρυσωρυχείο) ;

Η χώρα πιστεύει ότι διαθέτει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας τουλάχιστον 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μερικοί ειδικοί λένε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική μεσόγειο θα μπορούσαν να την μετατρέψουν σ' έναν «Νέο Κόλπο». Αλλά συνήθως όπου υπάρχει πετρέλαιο, υπάρχει και κάποιο είδος σύγκρουσης/διένεξης.

William Engdahl από την Φρανκφούρτη:
Την χρονιά που το Ισραήλ ανακάλυψε το κοίτασμα Λεβιάθαν, ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα και στην Ελλάδα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι απ την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα μια από τις βασικές απαιτήσεις (key demands) της τρόικα και του ΔΝΤ ήταν και είναι η ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Αργότερα στο συνέχεια της ανταπόκρισης από την Φρανκφούρτη προσθέτει πως ίσως η Ελλάδα θα χρειαστεί να δημιουργήσει μια νέα κρατική εταιρεία εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Και η αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 22 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος, στα ανοικτά της δυτικής Ελλάδας, και άλλα 4 δισεκατομμύρια βαρέλια στο βόρειο Αιγαίο.

Η Τουρκία έχει επίσης πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή - συνολικά αποθέματα που εκτιμώνται σε περίπου 20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Σε 7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια εκτιμάται το φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της ελληνικής Κύπρου. Στην πραγματικότητα, η ανατολική Μεσόγειος - που περιβάλλεται από το Ισραήλ, το Λίβανο, τη Συρία και τη Κύπρος - κατέχει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου - αρκετά για να τροφοδοτήσουν τον κόσμο για ένα χρόνο.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ διαθέτει 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, τα οποία αξίζουν περίπου 670 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρέλειψα να αναφέρω πως το πρωτοδιάβασα στο LEFTeria.blogspot.com αλλά πρόσθεσα στα μεταφρασμένα την ανταπόκριση του William Engdahl και μερικές ακόμη μικρο-προσθήκες και τροποποιήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου