10 Απριλίου 2013

Μνημόνιο και Λιτότητα εξοντώνουν και εξαθλιώνουν τις νέες γενιές

Τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας εξοντώνουν και εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία, πρώτιστα όμως τις νέες γενιές. με δεκάδες χιλιάδες ανεμβολίαστα παιδιά ανασφάλιστων γονιών.
Μία πραγματικότητα ντροπής και εξαθλίωσης παρεπόμενο των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας και της φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού που οδηγεί στην εξόντωση τις νέες γενιές.

Παρακάτω σταχυολογώ μερικά μόνο στοιχεία που καταδεικνύουν όχι απλά την αποτυχία των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών, μα ακόμη περισσότερο την κακοποίηση, την εξαθλίωση και την εξόντωση του λαού.

Μια επίκαιρη μελέτη για την παιδική ευημερία στις πλούσιες χώρες, που παρουσιάζεται σήμερα 10 Απρίλη από το Γραφείο Ερευνών της UNICEF, διαπιστώνει ότι η Ολλανδία και τέσσερις σκανδιναβικές χώρες - Νορβηγία, Ισλανδία, Φινλανδία και Σουηδία - βρίσκονται και πάλι στην κορυφή του πίνακα για την παιδική ευημερία, ενώ τέσσερις χώρες από το νότο της Ευρώπης - Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία - τοποθετούνται στο κάτω μισό του πίνακα.

Όπως διαβάζουμε στον ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ η πραγματικότητα είναι τραγική με 3.000.000 Έλληνες να ζούνε κάτω από το όριο φτώχειας.
Στη χώρα μας, το 20% του πληθυσμού απειλείται σήμερα από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι 15% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.
Θλιβερός είναι ο αριθμός των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα όπου ανέρχεται σε 439.000 φτωχά ελληνόπουλα.
Τα ποσοστά των άτυχων παιδιών στην χώρα μας αποδεικνύουν τον βαθμό της τραγικότητας της κατάστασής τους καθώς το 37,1% και το 18,4% των φτωχών παιδιών, διαβιούν σε νοικοκυριά που δηλώνουν αντίστοιχα αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης και ελλείψεις βασικών ανέσεων στο νοικοκυριό.

Στο ΤΡΕΝΟ διαβάζουμε άρθρο του Θωμά Σίδερη:

Οι "Γιατροί του Κόσμου" μιλούν για μία κατάσταση πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης την οποία βιώνει η χώρα μας και επισημαίνουν ότι πλέον μεγάλο μέρος των οικογενειών που απευθύνονται για σίτιση στην οργάνωση είναι ελληνικής καταγωγής.

Οι οικογένειες αυτές είναι συνήθως πολυμελείς και από ό,τι φαίνεται τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο, αφού όσα προσέρχονται στα πολυϊατρεία της οργάνωσης είναι αδύναμα και υποσιτισμένα. Για το λόγο αυτό η οργάνωση κάνει μία επιπλέον έκκληση για παιδικές τροφές και παιδικό γάλα.

"Τα προηγούμενα χρόνια, μας επισκέπτονταν κυρίως οικογένειες μεταναστών. Εκεί είχαμε τα μεγαλύτερα προβλήματα, όχι μόνο σίτιση, αλλά και άλλα κοινωνικά ζητήματα. Τώρα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά για τις ελληνικές οικογένειες. Χαρακτηριστικά, στο πολυϊατρείο της Αθήνας, οι ελληνικές οικογένειες που ζητούσαν βοήθεια, ανέρχονταν στο 6-7% των συνολικών περιστατικών μας. Σήμερα που μιλάμε, το ποσοστό αυτό έχει εκτιναχθεί στο 30%. Αντιστοίχως, στο πολυϊατρείο μας στο Πέραμα, το ποσοστό των ελληνικών οικογενειών ανέρχεται στο 90%. Την πλειοψηφία κατέχουν τώρα πια οι ελληνικές οικογένειες και στα ιατρεία μας στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη…" θα μου πει τον Νοέμβριο του 2011 ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, καθώς μιλάμε στο τηλέφωνο κι ενώ εκείνος βρίσκεται στη Γερμανία.

Ενώ ένα χρόνο αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μου παραχωρεί στο ραδιόφωνο, θα επισημάνει:

"Οι Γιατροί του Κόσμου" επέλεξαν μπροστά σε αυτές τις πρωτοφανείς δυσκολίες για το κίνημα αλληλεγγύης στο οποίο εντάσσονται να μην το βάλουν κάτω, να μην υποχωρήσουν. Επιλέξαμε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την δράση μας, για να μην επιτρέψουμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό να γυρίσει την Ελλάδα στην δεκαετία του ‘50. Ήδη το έργο μας με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας, βεβαιώνουν την πρόθεση και την επάρκειά μας να προωθήσουμε το έργο της αλληλεγγύης. Παράλληλα, η κάθετη μείωση σε βαθμό κατάργησης των κονδυλίων από το δημόσιο, λόγω περικοπών, και από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της κρίσης έχει μειώσει απελπιστικά τους πόρους τους οποίους ανέκαθεν είχαν στη διάθεσή τους οι "Γιατροί του Κόσμου", με αποτέλεσμα τώρα που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και το χρόνο μας στο ανθρωπιστικό έργο, τώρα να μη διαθέτουμε τα μέσα!

Ο Νικήτας Κανάκης πρόεδρος των "Γιατρών Του Κόσμου"  στις 23 Γενάρη 2013 σε συνέντευξη του στο Radio Gamma έκανε έκκληση για εθελοντές γιατρούς:

Έκκληση για εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων απευθύνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημοκρατία", οι "Γιατροί του Κόσμου" εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των ασθενών που επισκέπτονται καθημερινά τα πολυϊατρεία τους σε Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά. "Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης περισσότεροι από 40 χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν το κατώφλι των πέντε πολυϊατρείων εντός του 2012, ενώ τους τελευταίους μήνες οι Ελληνες που ζητούν ιατρική βοήθεια είναι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς", τόνισε στο "Ράδιο Γάμμα" και στον Γιάννη Γεωργόπουλο ο πρόεδρος των Γιατρών του κόσμου Νικήτας Κανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου