6 Μαρτίου 2010

Πάει περίπατο ο ενιαίος δήμος

Το μεγάλο «αγκάθι» δεν κατάφεραν πάντως να το βγάλουν. Αιρετοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν συμφώνησαν για τη χωροταξική οργάνωση του λεκανοπεδίου, για το πόσοι δήμοι πρέπει να γίνουν. Άλλοι μίλησαν για μητροπολιτικό δήμο (αν και προβληματισμός για κάτι τέτοιο ήταν διάχυτος), άλλοι για δύο δήμους και άλλοι για τρεις, όσους δηλαδή προτείνει και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η κουβέντα περί ενός, μητροπολιτικού δήμου δεν ήταν και πολύ θερμή. Σημειωτέον ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι δύο δήμαρχοι Παμβώτιδας και Περάματος, Βαγγέλης Πήχας και Μιχάλης Κασσής αντίστοιχα. Ο κ. Κασσής, πάντως, όντας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ιωαννίνων, έχει εκφραστεί δημόσια υπέρ της συνένωσης του δήμου του με τους δήμους Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών και Πασσαρώνας. Για τους δήμους εκτός λεκανοπεδίου υπήρχε σχεδόν ομοφωνία. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί μια τελική πρόταση, μετά από συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία και θα αποσταλεί στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Δεν αποκλείεται πάντως η τελική αυτή πρόταση να περιλαμβάνει όλα…τα εναλλακτικά σενάρια. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Χρυσόστομος Βούζας, μιλώντας στον «Η.Α.», τόνισε ότι «συμφωνήσαμε κατά 80%. Αυτό που έχει σημασία για μας όμως είναι ότι είμαστε η πρώτη Νομαρχιακή Επιτροπή που ασχολούμαστε, που τολμήσαμε να ασχοληθούμε, με αυτό το ‘καυτό’ θέμα». Διευκρινίζει δε ότι η συζήτηση ξεκίνησε από μηδενική βάση, χωρίς να υπάρξει η βάση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για τη συνένωση των δήμων.
Στη συνάντηση των αιρετών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έδωσε το παρών και η γενική γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Η κα Γεωργακοπούλου δεν συμμετείχε στις συζητήσεις για τη συνένωση των δήμων. Η παρουσία της περιορίστηκε στην ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» από τη Βουλή αλλά και σε μια περαιτέρω γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων με τους αιρετούς.

Πηγή:  Ηπειρωτικός Αγών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου