20 Απριλίου 2010

Ο ψεύτης και ο κλέφτης ...... τον πρώτο χρόνο χαίρονται

Με τις χθεσινές εξελίξεις στο πάρκο Κατσάρη καταδεικνύεται περίτρανα ότι ο κ. Γκόντας μας περνάει ψιλό γαζί νυχθημερόν ή ακόμη χειρότερα μας γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων του.
Επειδή είναι σε εξέλιξη και η ματσάρα και χάνει η Μπάρτσα θα επισημάνω (highlight -sic-), τα απάρεδκτα κατ' εμέ και οι κρίσεις δικές σας.

Από τον "Ηπειρωτικό Αγώνα" το κείμενο:

Μέχρι και ο εισαγγελέας παρενέβη για τα τραπεζοκαθίσματα στο πάρκο Κατσάρη, τα οποία έφτασαν τις προηγούμενες μέρες, μέχρι τη λίμνη. Με εντολή του χθες η αστυνομία οδήγησε στο αυτόφωρο έντεκα υπευθύνους καταστημάτων οι οποίοι βρέθηκαν να κατηγορούνται τελικά για διάφορα πράγματα, αλλά όχι άμεσα για την πέτρα του σκανδάλου»: την κατάληψη του πάρκου και την παρεμπόδιση των περαστικών.

Με λίγα λόγια, χθες πήγε η αστυνομία στην οδό Γαριβάλδη μετά από εισαγγελική εντολή και έκανε ελέγχους στους καταστηματάρχες, όπως γίνεται συνήθως μετά από καταγγελίες. Αντίθετα όμως με ό,τι συνέβαινε τις προηγούμενες μέρες, δεν υπήρχε το «κραυγαλέο» σκηνικό με τα δρομάκια του πάρκου κλειστά μέχρι σχεδόν τον ποδηλατόδρομο, ίσως και ελέω της βροχής. Δεν συνέβαινε και το νόμιμο όμως, τα καταστήματα που δεν έχουν σχετική άδεια να μην έχουν βγάλει καθόλου τραπέζια στο πάρκο. Η αστυνομία ζήτησε άδειες λειτουργίας, άδειες για τραπεζοκαθίσματα κ.λπ. Διαπιστώθηκε ότι κάποια από τα καταστήματα δεν είχαν προσωρινή άδεια λειτουργίας ή δεν είχαν καν άδεια για να βγάλουν τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Άλλοι καταστηματάρχες βρέθηκαν να έχουν μεν άδειες, αλλά να έχουν και περισσότερες καρέκλες από το επιτρεπόμενο, στο πεζοδρόμιο. Ορίστηκαν δικάσιμοι οι οποίες φτάνουν μέχρι και του χρόνου τον Φεβρουάριο και όλοι αφέθησαν ελεύθεροι.
Αρκετές από αυτές τις παραβάσεις, είναι «ελληνικού τύπου» και δυστυχώς, υπάρχει ανοχή από τις υπηρεσίες. Εάν δηλαδή ένα κατάστημα έχει προσωρινή άδεια λειτουργίας, αλλά αποκτήσει την κανονική μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, τότε ο ιδιοκτήτης αθωώνεται. Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται σε όλη τη χώρα και παρότι δεν είναι λογική, συμβαίνει. Γιατί όμως μπορεί να λειτουργεί ένα μαγαζί ή να βγάζει τραπέζια στο πεζοδρόμιο χωρίς άδεια, είναι μια ευθύνη που βαραίνει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και για όσους δεν έχουν ακόμη άδειες να βγάλουν τραπέζια στο πεζοδρόμιο. Από την άλλη, αυτοί που θα την «πληρώσουν» πιο άμεσα με πρόστιμα είναι όσοι είχαν άδειες για τραπεζοκαθίσματα, αλλά βρέθηκαν με περισσότερα από τα επιτρεπόμενα στο πεζοδρόμιο.

Θα φύγουν τα τραπέζια;

Εκτεθειμένος έχει βρεθεί και ο Δήμος. Μέχρι την περασμένη βδομάδα, δήλωνε ότι «όλες οι παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, αλλά και η συγκεκριμένη περίπτωση, είναι απόλυτα νόμιμες κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις», απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατέθετε μηνύσεις. Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μάντζιος έλεγε επίσης τις πρώτες μέρες μετά την «εξάπλωση» του φαινομένου, στις γιορτές του Πάσχα, ότι «έχουν γίνει παρατυπίες» και ότι έχει δώσει εντολή για ελέγχους. Φαίνεται όμως ότι έλεγχοι, δηλώσεις και λοιπά, δεν ενόχλησαν ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες οι οποίοι συνέχισαν, ακόμη και χωρίς άδειες να καταλαμβάνουν το χώρο του πάρκου. Αν λοιπόν ήταν όλα «υπό έλεγχο», γιατί επενέβη ο εισαγγελέας και πήγαν έντεκα άνθρωποι στο αυτόφωρο; Το ακόμη μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό τελικά ερώτημα, είναι το εξής: θα απελευθερωθούν οι χώροι του πάρκου, για τους οποίους δεν έχει δώσει άδεια κανείς, από τις εγκαταστάσεις (ψυγεία, τραπεζοκαθίσματα, φώτα από τα δέντρα κ.λπ.) που έχουν τοποθετήσει τα μαγαζιά; Μόνο οι καφετέριες των γιων του προέδρου του ΠΑΣ κ. Χριστοβασίλη και του νομάρχη κ. Καχριμάνη, βρέθηκαν να μην έχουν άδειες, ο μεν πρώτος για τη λειτουργία του καταστήματος (περιμένει να εκδοθεί η οριστική), ο δε δεύτερος για την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων απέναντι στο πάρκο. Αν τελικά όμως η παρέμβαση του εισαγγελέα θα διώξει όσα τραπεζάκια είναι παράνομα από το πάρκο, θα το δούμε από σήμερα και τις επόμενες μέρες…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου