7 Μαΐου 2010

Η καλή είδηση για τον Άραχθο (Φράγμα Αγ. Νικολάου)

Σε παλιότερη ανάρτηση εδώ είχα αναφερθεί στο φράγμα Αγ. Νικολάου Άρτας, και απ' ότι φαίνεται τι θέμα είχε αίσιο τέλος.
Πιστεύω πως δεν είναι ορθολογικό φράγματα παραγωγής 100 MW να θεωρούνται ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειες) και επιπλέον η Ήπειρος είναι πολύ επιβαρυμένη με φράγματα.
Οπότε σωστά εξελίχθηκε η υπόθεση, αλλά σε τούτο τον τόπο ποτέ να μην αισθανόμαστε ήσυχοι ότι κάτι τέλειωσε.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο τομέας ενημέρωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Άρτας, δίνεται απ' ότι φαίνεται, τέλος στο κομμάτι εκείνο της φημολογίας που ήθελε δημιουργία φράγματος στον Άγιο Νικόλαο Άρτας.
Ένα έργο που περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και πολύ ενεργοί πολίτες του νομού είχαν σθεναρά αντισταθεί στη δημιουργία του μέχρι και στο πρόσφατο παρελθόν.
Τον τελευταίο καιρό ξαναήρθε στο προσκήνιο με την αλλαγή του νόμου περί δημιουργίας ηπίων μορφών εκμεταλλεύσεις πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Απαντώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε ερώτημα που κατέθεσαν οι τοπικοί βουλευτές Παύλος Στασινός και Δημήτρης Τσιρώνης, κάνει ξεκάθαρο πως το φράγμα του Αγίου Νικολάου δεν συμπεριλαμβάνεται στις διατάξεις του νέου νόμου.
Φυσικά πέραν της θετικής εξέλιξης του θέματος ουδείς μπορεί να εφησυχάζει για το τι μέλει γενέσθαι με τα υπόλοιπα μικρότερα ίσως υδροηλεκτρικά που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν και να εκμεταλλευτούν οι μεγάλες εταιρείες και που ο νέος νόμος ανοίγει τις πόρτες.
Μακάρι η διαβεβαίωση για τη μη δημιουργία φράγματος στον Άγιο Νικόλαο να μην αποτελεί τον «Δούρειο ίππο» για άλλες αρνητικές περιβαλλοντικές εξελίξεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τοπικού ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

Μετά την τελευταία παρέμβαση στις 23/3/2010 των δυο Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας κ.Δ. Τσιρώνη και Π. Στασινό καθώς και το υπόμνημα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής του Υ/Η φράγματος Αγ. Νικολάου στα πλαίσια του νέου νόμου για τις ΑΠΕ θα θέλαμε να παραθέσουμε την απάντηση υπόμνημα του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής.
«Σε απάντηση του ανωτέρου σχετικού ,σας ενημερώνουμε ότι το πλαίσιο της διαβούλευσης για το Νομοσχέδιο των ΑΠΕ πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται και οι δικές σας επισημάνσεις, η οριστική διαμόρφωση περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω νομοσχεδίου σε υδροηλεκτρικά έργα μέχρι 15 MV .Κατά συνέπεια το φράγμα Αγίου Νικολάου στον ποταμό Άραχθο δεν συμπεριλαμβάνεται στις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου»

Νομίζουμε ότι κάθε παρέμβαση που καταστρατηγεί τους νόμους της φύσης έχει σαν αποτέλεσμα την Περιβαλλοντική καταστροφή και αναπτυξιακή υστέρηση της περιοχής μας.

Για πληρέστερη ενημέρωση ακολουθεί απόσπασμα συζήτησης από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής


Στην Αθήνα σήμερα, 28 Απριλίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00΄, στην Αίθουσα 150, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Ιωάννη Δριβελέγκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (3η συνεδρίαση).

Στη συνεδρίαση παρέστη η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ.):
Γενικά, όσο αφορά τα υδροηλεκτρικά, στο σχέδιο το οποίο υπήρχε στην προδιαβούλευση, είχατε κάτι που κόπηκε, δεν ξέρω πώς. Υπήρχε κάποια ρύθμιση να βγουν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, τα οποία κακώς εξαιρέθηκαν, από τον προηγούμενο νόμο, τον ν.3468, μέχρι 100 Μεγαβάτ ή και μεγαλύτερα και ενώ το είχατε στη διαβούλευση, προφανώς λόγω κάποιων πιέσεων, το κόψατε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Απλώς, επειδή ήμουν ένας από αυτούς που είχαν επισκεφτεί την Υπουργό στο γραφείο της, της είχα τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να υπάρχουν υδροηλεκτρικά φράγματα πάνω από 15 Μεγαβάτ που θεωρούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε όλη την Ευρώπη είναι 10 Μεγαβάτ, στην Ελλάδα είναι 15 Μεγαβάτ, να μην το πάμε 100 Μεγαβάτ. Είναι άλλο το θέμα της αδειοδότησης, πώς θα λειτουργούν και πώς θα δίνονται οι άδειες από 15 έως 100 Μεγαβάτ και είναι άλλο το ζήτημα να ενταχθούν στις Α.Π.Ε. τα υδροηλεκτρικά έργα μέχρι 100 Μεγαβάτ. Είναι άλλο το ζήτημα του πώς θα λειτουργήσει λ.χ. το φράγμα της Μεσοχώρας. Όταν έγινε η συζήτηση του νομοσχεδίου είχαμε ταχθεί με το ότι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, ας προχωρήσει και ας λειτουργήσει. Αλλά είναι άλλο το ζήτημα τού να εντάξουμε στις Α.Π.Ε. φράγματα πάνω από 15 Μεγαβάτ. Το λέω σαν διευκρίνιση. Σας μιλάω περισσότερο ως Βουλευτής, όχι ως προεδρεύων της Επιτροπής. Το υπουργείο είναι που θα σας δώσει τις απαντήσεις.

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ.): Εγώ σας λέω ότι υπάρχει μια επιστολή από την Ε.Ε., της 16ης Δεκεμβρίου 2004, σε κάποιον αναφερόμενο. Την υπογράφει κάποιος Λουκ Γουέρινγκ – δεν ξέρω αν είναι τώρα στη θέση του ή όχι – η οποία λέει πως οτιδήποτε προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αν αυτό το έργο έχει και άλλες ειδικές ιδιαίτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, λόγω του μεγέθους του, που πρέπει να ληφθούν υπόψη, αυτό είναι θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης και όχι να λέμε ότι ένα έργο, αναλόγως του μεγέθους του, είναι ή δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Πηγές : erevnanews και Ν.Ε ΠαΣοΚ Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου